Twentse streekproducten-winkel in Markthal Rotterdam

Samenwerking Twentse Ambassade en Aanstreekelijk. Johma, Zuivelhoeve & Overijssel steunen project.

De Twentse Ambassade gaat samen met streekwinkel Aanstreekelijk uit Oldenzaal / Delden een Twentse streekproducten-winkel in de Markthal in Rotterdam beginnen. Met de stand van 21m2 willen de initiatiefnemers, door middel van de verkoop van streekproducten, de Twentse regio bij een groot publiek onder de aandacht brengen.

In de Twentse streekproducten-winkel in Rotterdam zal een reeks aan Twentse producten verkocht gaan worden. “Denk bijvoorbeeld aan Twentse wijnen, bieren en fruitsappen”, zegt directeur Danny de Vries van de Twentse Ambassade. “ Maar ook worsten, mosterd, tapenade en spreads, pasta, soepen, meel, chocolade enzovoort. Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt gewoon in Twente gemaakt. In de Markthal gaan we het verkopen en brengen zo de smaak van Twente naar de Randstad.”

Weten wat je eet
Daarnaast zal ‘het verhaal’ over waar ons voedsel vandaan komt, uitgebreid aan bod komen. “Weten wat je eet, weten waar het vandaan komt en hoe het is gemaakt, wordt voor de consument steeds belangrijker. Goed en gezond voedsel, transparant en traceerbaar, lokaal geproduceerd. Daar draait het om. Tegelijkertijd is het een mooie manier om ook het Overijsselse verhaal over de verduurzaming en innovatie van de agro- en foodketen te vertellen. Belangrijk aangezien de agro- en foodketen erg belangrijk is voor onze provincie. 70 procent van de grond is agrarisch, de sector levert 15 procent van alle banen in de provincie en 10 procent van de toegevoegde waarde. De sector maakt in Overijssel en wereldwijd een noodzakelijke transitie door naar verduurzaming. De winkel probeert zo de kloof tussen stad en platteland te verkleinen.”

Aanstreekelijk
De Twentse streekwinkel Aanstreekelijk bestaat inmiddels een jaar en heeft zo’n 50 verschillende Twentse streekproducenten, die hun streekproducten via de winkels in Oldenzaal en Delden verkopen. Eigenaar Koen Olde Hanter richtte Aanstreekelijk op met het idee dat producten helemaal niet over de hele wereld vandaan hoeven te komen. “Sterker nog, heel veel van de producten die wij dagelijks consumeren kunnen ook om de hoek in Twente gehaald worden”, zegt Olde Hanter. “Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in Twente genaamd; De Lutte. In mijn jeugd was het heel normaal om eieren, melk of andere producten van lokale boeren te halen. Ik heb dit echter zien veranderen met de jaren. Door Aanstreekelijk op te richten kan ik mijn passie voor milieu en mijn liefde voor de regio combineren!”

Markthal Rotterdam
De Vries is enthousiast over de Markthal in Rotterdam. “Stockholm, Barcelona, Valencia, Kopenhagen. Bijna iedere wereldstad heeft er één: een overdekte food markt. En in Rotterdam staat de Markthal. Een icoon van de stad. Architectonisch indrukwekkend. Een bezoek aan Rotterdam kan simpelweg niet zonder de Markthal. Een plek waar toeristen en Rotterdammers samenkomen. Voor ons dus een geweldige mooie plek om (toeristisch) Twente in het algemeen en onze heerlijke en bijzondere streekproducten in het bijzonder onder de aandacht te brengen.” De Markthal is de ideale plek waar kijken, proeven, eten, kopen en verkopen samenkomen. De Vries: “Het is de plek om niet alleen regionale producten te promoten en te verkopen, maar juist ook de plek om bij een geïnteresseerd breed publiek, het verhaal erachter te vertellen. Bovendien: de Markthal trekt wekelijks 150 duizend bezoekers, ofwel acht miljoen bezoekers per jaar!”

Ondernemende medewerker gezocht
De Vries is blij met de samenwerking met Aanstreekelijk. “We vullen elkaar ontzettend goed aan. Ik ben ruim twee jaar bezig met dit idee, ik vind het geweldig dat het nu werkelijkheid gaat worden. En met Koen als partner kunnen we nu echt snel van start gaan. Ons streven is op 1 december te gaan beginnen, met een officiële opening op 12 december 2019. Waar we nu nog op zoek naar zijn is een ondernemende medewerker die de coördinatie van de winkel in de Markthal wil verzorgen en het geheel wil gaan draaien. Geïnteresseerden kunnen contact met ons opnemen.”

Johma en Zuivelhoeve ondersteunen het project en zullen helpen bij de logistiek om de producten van Twente naar Rotterdam te brengen. Dankzij een subsidie van de provincie Overijssel kan de winkel werkelijkheid worden. De Twentse Ambassade zal onder andere als aanjager fungeren en het organisatorische aanpakken. De Twentse Ambassade bestaat inmiddels vier jaar en is actief in Amsterdam, Rotterdam-Den Haag, Maastricht-Aachen en op Curaçao.

Meer informatie over de Twentse Ambassade: www.twentseambassade.nl of over streekwinkel Aanstreekelijk op www.aanstreekelijk.nl.