Oold Bleank

De familie Bleanke bouwde in 1720 de boerderij voor de oude dag voorziening in Rossum, zodat ook de jonge boer op het ouderlijk huis kon trouwen. Hier komt de naam “Oold Bleank” vandaan. Vele generaties en families verder hebben Jos en Margriet Schilderink inmiddels de boerderij overgenomen van een Oom en Tante, en ondernemen zij al jaren vol enthousiasme op deze ‘familieboerderij’.
In 1989 is men op de boerderij begonnen met het aanplanten van Fruitbomen omdat de boerderij voor huidige begrippen te klein bleek als veeteeltbedrijf. Na het aanplanten van de Fruitbomen volgden vele andere producten, wat achteraf een groot succes blijkt te zijn. De heerlijke sappen zijn gemaakt van alleen fruit, dus geen verdere toevoegingen. In een fles appelsap gaat wel 1,8 kg appels. Daarnaast worden vaak de zogenaamde B-appels gebruikt. Appels met een klein plekje of krasje die moeilijk te verkopen zijn, het is dus ook een hele mooie manier om voedselverspilling tegen te gaan!
Keuper Pasta

Keuper Pasta is een nog jong bedrijf waar van kwalitatief hoogwaardige producten op natuurlijke basis (h)eerlijke pasta en deegwaren worden gemaakt. Hierdoor is een nieuw streekproduct (afkomstig uit Twente) ontstaan. De boerderij is in 1921 gestart. In 1979 zijn ze begonnen om de melk van onze koeien zelf te verwerken tot heerlijke kaas en andere lekkere zuivelproducten. In 2009 zijn ze, naast de werkzaamheden voor hun kaasboerderij, gestart met het zelf maken en drogen van diverse pasta’s. Jan doet dit door middel van een pastamachine. Hij heeft aan een kok gevraagd om uit te leggen hoe het apparaat werkt en nu doet hij het helemaal zelf. Ga zelf een keer langs in Hengevelde om te zien hoe hij dit doet!
Dreug worst uit Enschede

De oorsprong van Dreug ligt in de varkenshouderij sector en is opgezet door Ivo van Dijk. Ivo heeft vele uren met passie mogen samenwerken met verschillende varkensboeren en heeft daardoor een nauwe verbinding met de varkenshouderij. De Nederlandse varkenshouderij ligt voorop ten opzichte van de rest van de wereld. Willen de boeren in Nederland blijven voldoen aan de steeds strenger wordende wet- en regelgeving van de overheid, moeten zij vooruitstrevend zijn. Veel boeren ervaren een enorme druk door deze steeds strenger wordende regels. Zij moeten veel investeren in het klimaat, bijvoorbeeld in Co2-reductie, maar dit soort investeringen zijn moeilijk terug te verdienen door de lage prijs uit de markt. Boeren moeten het anders gaan doen en daar helpt Dreug ze graag bij!
Dit doet Dreug door oudere zeugen op te kopen voor de dubbele marktprijs, de boer moet vervolgens de meerwaarde die ze hierdoor krijgen herinvesteren in de verduurzaming van zijn bedrijf (bijv: zonnepanelen). Daarnaast heeft het vlees van de oudere zeugen een hele volle smaak.
Bosbessenkwekerij La Française
Jam en fruitsauzen uit Enschede. Allemaal onbespoten fruit, er zijn mogelijkheden tot zelfpluk op twee locaties in Enschede. De Sauzen zijn heerlijk voor in de yoghurt en de jammen zijn net even wat anders dan gewone jammen. Met name de goudbesjam is een erg lekkere en frisse jam.
Yacon Oet Twente
Yaconjam van een ondernemer uit Enschede. Yacon is een wortelsoort en een natuurlijke zoetmaker. Yacon komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het bevat lange suikers en voedsevezels. Daarnaast bevatten de jammen veel minder toegevoegde suiker (8 gram suiker ipv 50). Hij wil yacon groot gaan maken in Twente en veel gaan verbouwen. Interessante ontwikkeling om in de gaten te houden.
Raw Milk Company
In de koeling hebben we producten van de Raw Milk Company uit De Lutte. Zij maken rauwmelkse kefir en hangop. Dit is een van de meest verkochte producten in Oldenzaal. Het is echt een fantastisch bedrijf en ze zijn enorm aan de weg aan het timmeren. Mocht je de producten niet kennen raad ik aan om er even zelf wat over op te zoeken, want zij kunnen het veel beter uitleggen dan ik.
In het kort hebben deze producten een aantal gezondheidsvoordelen (goed voor darmflora, huid etc). Dit komt omdat de producten niet gepasteuriseerd zijn en daardoor worden goede bacteriën behouden. Aan de kefir word het kefirplantje toegevoegd en dit plantje zorgt voor versterking van de darmflora. De bio kefir ligt qua smaak dichtbij karnemelk.
Hedeveld Bio Eieren
Biologische eieren uit Hertme. Zijn een jaar geleden overgegaan op biologische eieren. Mooie grote eieren en erg lekker!
Mollinkwoner bier
Bier gebrouwen in Ambt Delden door Karin en Elise. Erg kleinschalig, maar erg lekkere kruidige bieren. Het afval van het bier gaat naar de varkens.
Culibes
Culibes uit Zenderen maakt allerlei vlierbessen/bloesem producten. Ze hebben siroop, desertsaus, wijn en thee. Allemaal gemaakt uit hun eigen vlierbessen kwekerij. Zelf geven ze aan dat de desertsaus een van hun beste producten is en dit kan ik bevestigen, deze is ontzettend lekker in een toetje of yoghurt.
Rigters bier
Bier uit Buurse, allerlei speciaal bieren. Prijzen gewonnen met verschillende bieren.
Smokkelaar bier
Bier uit Overdinkel. Vernoemd naar de smokkelroute die vroeger werd gebruikt om goederen van Duitsland naar Nederland te smokkelen. Speciale bieren, bitter en fris.
Eanske bier
Bier uit Enschede. Lekker volle bieren met Enschede als centraal thema.
Pauw bier
Bier uit Ommen. Erg kleinschalig, mooie flesjes en lekker bier.
Twentefruit

Een boerenbedrijf wat overgestapt is naar fruitteelt. Bij TwenteFruit zijn ze gespecialiseerd in het kweken en verwerken van de lekkerste frambozen, bramen, blauwe bessen en aardbeien! https://www.twentefruit.nl/i/over-twentefruit
Zeut Chocolade

Zeut uit Borne combineert chocolade en de streek met elkaar. Linda Baas heeft eerst 10 jaar als patissier in een hotel gewerkt en is nu 2 jaar voor zichzelf bezig, met veel succes. Ze hebben verschillende bonbons waarin streekproducten zijn verwerkt. Likeurtruffels met likeuren van Kalckwijck, bierbonbon met een biertje van othmar en een rode wijn bonbon met een rodewijn gelei van Wijngaard Hof van Twente. Ze is een erg goede chocolade maker en heeft naast de bonbons ook nog een aantal ‘gewone’ chocolade producten zoals de pure chocolade met amandel en zeezout, erg lekker!
Lonneker Molen

De molen is gebouwd in 1850-1851 in opdracht van Benjamin Willem Blijdenstein. Hij liet een ronde bovenkruier bouwen. In de windwijzer bovenop de molen is het bewijs hiervan nog zichtbaar, de initialen BWB plus het jaartal 1851 zijn hierop aangebracht.
In 1962 is begonnen met de restauratie van de molen, Maar al spoedig bleek ook dat de restauratie niet meer was geweest dan een cosmetische ingreep.
De dorpsraad startte in de tachtiger jaren van de vorige eeuw een omvangrijk molenoffensief dat diende om de publieke opinie te bewerken en de bevolking warm te maken financieel mee te doen aan een grootschalige restauratie.
Op 31 augustus 1985 werd de gerestaureerde molen met de nodige feestelijkheden weer in gebruik genomen.
De Lonneker Molen kwam in 2016 in handen van de Stichting Erfgoed Lonneker. De Stichting kreeg de molen en het erf in erfpacht van de Gemeente Enschede.
In februari 2016 werd de molen gedeeltelijk door brand verwoest. Door snel reageren van de brandweer kon de schade beperkt blijven. Een deel van de rietenkap werd verwoest en binnen in de molen was er veel waterschade.
Met man en macht werd er gewerkt om de molen te herstellen. Een hele klus, maar door de inzet van velen kon de molen op koningsdag 2016 weer feestelijk in gebruik genomen worden.
In 2018 heeft het bestuur van Stichting Erfgoed Lonneker er voor gekozen weer onder de bekende naam van Stichting Lonneker molen verder te gaan. Het doel bleef hetzelfde: goed beheer en exploitatie van de Lonneker Molen. Vandaag de dag worden er allerlei heerlijke producten bij de molen gemaakt, van broodbakmixen tot muesli en van cakemixen tot de beroemde pannenkoekenmix.
Erve Nijhuis
In de buurtschap Oele bij Hengelo aan de Nijhuisbinnenweg 16 ligt boerderij “ERVE NIJHUIS”. Het is één van de vele boerderijen die bij het landgoed TWICKEL horen, dit is te zien aan de zwart witte luiken. Het bedrijf houdt zich bezig met het fokken en mesten van vleesvee. In de zomer lopen de kalveren bij de koeien in de wei en drinken bij de moeder. De dieren worden gevoerd en gemest tot ze twee jaar zijn. Hierna worden ze door een vakkundig slager geslacht en uitgebeend. Het eindproduct wordt aan huis verkocht onder de naam: “TWENTS LANDVLEES”. Wij hebben het Nagelholt vlees en de droge worst: nagelholt vlees is gedroogd rundvlees. De naam komt van Nagel (spijker) en Holt (hout), omdat de boeren vroeger het vlees aan de balken in de boerderij spijkerden, gebruik het zelf vaak als carpaccio. Het droge worst van rund is bijzonder, omdat droge worst normaal van varken word gemaakt en rund veel moelijker te drogen is, heeft een erg volle smaak.
Oliemolen Kleine Muyl
Uit Nijbroek, maar gebruiken veel walnoten en hazelnoten uit Twente. Maken walnootpasta, walnootolie en hazelnootolie. Walnootolie is koud te gebruiken en hazelnootolie is warm te gebruiken. Leuke aan dit bedrijf is dat je zelf noten kunt brengen die zij voor jou gaan persen. Zij houden de helft van de opbrengst en de andere helft krijg je gratis terug. Daarnaast proberen ze bijna alle onderdelen van de noten te gebruiken, want bij het persen komt pulp vrij en die pulp gebruiken ze weer voor de walnootpasta.
Zunakaas
Rauwmelkse kaas uit Zuna bij Wierden en Rijssen. Mooi bedrijf met jonge ondernemers. Hebben alles onder één dak, dus zowel koeien als kaasmakerij. De koeien mogen hier zelf beslissen wanneer ze gemolken worden. Dit doen ze door middel van een automatische melkmachine die de koeien beloond met een snoepje als ze zich laten melken, hierdoor worden de koeien getraind. Als een koe te snel achter elkaar de machine ingaat, om zo een extra snoepje te scoren, detecteert de machine dat en word de koe eruit geschoven.
We hebben jong en jongbelegen kaas, kruidenkaasjes en leuke ronde kaasjes (de ronde kaasjes zijn perfect voor in pakketten).
Spanjaard bier
Bier uit Borne. Vernoemd naar de familie Spanjaard, de eigenaar van de textielfabriek in Borne. Lekker fris bier.
Othmar bier
Bier uit Ootmarsum. Prachtige brouwerij. Gangbare bieren, gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Goed doordrinkbaar.
Huttenkloas bier

Huttenkloas is een Twents biermerk dat sinds mei 2000 wordt gemaakt. Huttenkloas is opgezet door de uit Hengelo afkomstige Johan Nijhof en Ruud van de Gevel. Aanvankelijk werd het gebrouwen in Duitsland, maar in 2010 begon men zelf te brouwen in Raalte. In 2016 werd de productie verplaatst naar Albergen. De naam van het bier is ontleend aan de bijnaam van de beruchte Twentse misdadiger Klaas Annink. Als logo wordt de stoel gebruikt waarop Klaas Annink enkele maanden was vastgebonden.
Filantroop bier
Bier uit Losser. Door jonge gasten gebrouwen. Lekkere frisse bieren.
Stanislaus Brewskovitch bier
Bier uit stadsbrouwerij in Enschede. Leuke speelse bieren, met vaak een twist.
Wagyukoe
Van Wagyukoe uit Delden hebben we de droge worst. Wagyu koeien zijn van oorsprong Japans. Deze koeien worden gemasseerd, krijgen een bierontbijt en hebben klassieke muziek in de stal. Wat dit vlees zo bijzonder maakt is dat de koeien een hele fijne vetstructuur hebben. Hierdoor is het vlees heel mals en bijzonder lekker. Echter is het ook bijzonder prijzig. Een ongeprepareerd biefstukje betaal je makkelijk 30 euro voor.
Vondelkoeken

De naam Vondelkoeken dankt zijn naam aan het feit dat bakkerij Frans Ruhof in de jaren ’70 met zijn zaak aan de Joost van den Vondellaan zat in Deventer. Het geheime recept vindt zijn oorsprong in Raalte. Bakker Hein van de Luycken is met deze heerlijke zachte speculaas met krokante buitenkant begonnen na de oorlog. In de jaren 70 werd geheime recept verder ambachtelijk ontwikkeld en gebakken. Tegenwoordig is het vakmanschap uit Twente.
Het recept is al die tijd bewaard gebleven, waardoor we deze smakelijke en tongstrelende allerlekkerste speculaas jaren later nog steeds met trots kunnen presenteren. Vandaag de dag nog gebruiken wij dezelfde ingrediënten op dezelfde ambachtelijke manier van vroeger. Het is dan ook een prachtig gegeven dat de kleinzoon van Frans, Gijs Ruhof de familietraditie van het koeken bakken 35 jaar na dato gaat voortzetten. www.vondelkoeken.nl
https://www.vondelkoeken.nl/blog
Antonia’s Mosterd en Delicatessen

Antonia’s Mosterd en Delicatessen is een kleinschalige mosterdmakerij uit het Overijsselse Haarle. ‘Antonia’s’ produceert meerdere soorten mosterd, mosterdsaus en mosterdsoep. Een deel van de mosterd wordt gemaakt met mosterdzaad van Landgoed Twickel in Delden. De producten worden gemaakt op de eigen productielocatie in Heeten. Antonia’s Mosterd & Delicatessen is te vinden op streekmarkten en ambachtelijke markten door heel Nederland. Het verzorgen van een demonstratie mosterdmaken op een oude ambachten markt of middeleeuws feest behoort ook tot de mogelijkheden. De kledij is dan hierop afgestemd.
Caatjes Lekkernijen

Caroline Römer is een passievolle producent van tapenades, pesto’s, gezonde spreads en kleurrijke dips. Ze begon haar ondernemers carrière met het bezorgen van brood, maar door omstandigheden is ze verder gaan kijken. “Ik hou van bakken en lekkere dingen maken, dus toen zich een kans voor deed heb ik die gegrepen” en die kans kwam er. In de winkel ‘Vertwenz’ van Jan en Sandra Lohuis, waar Caatje vaak kwam, stelde ze voor om hartige versproducten te verkopen. Het bleek echter dat het verkopen van verse producten lastig is, omdat je wat je over hebt op moet eten of weg moet gooien. Dus keek Caatje eens rond in de winkel en zag dat er geen tapenades, pesto’s of andere dips verkocht werden. Toen werd Caatjes Lekkernijen geboren! Tegenwoordig is ze een graag geziene verkoper op allerlei streekmarkten. En dus ook bij ons!
Shiitake kwekerij Masselink

Shiitake kwekerij Masselink is gespecialiseerd in het kweken van biologische shiitake. De shiitake wordt gekweekt via een unieke en biologische kweekwijze. Johnni en Marga Masselink hebben sinds 2007 het roer volledig omgegooid. Voor 2007 was Shiitake kwekerij Masselink nog actief in de pluimveesector. Wegens het ontbreken van uitbreidingsmogelijkheden moest er een keuze gemaakt worden: een bedrijfsomschakeling of verhuizen. Verhuizen was geen optie, er moest gezocht worden naar een andere oplossing.
Na een lange zoektocht naar een nieuw en bijzonder product werd er gekozen voor de shiitake. Deze paddenstoelsoort is niet alleen erg smaakvol, maar heeft ook een bijzondere teelt.
Horstman likeur

Likeuren uit Losser, haalt zoveel mogelijk van de kruiden uit de regio. Chocolade likeur: lekker bij toetjes. Hazelnootlikeur: gebrande hazelnoten smaak, heel lekker bij de koffie. Horbit Kruidenbitter: lekkere kruidige bitter.
Johan Horstman is inmiddels een meester distilleerder Speciaal voor de promotie van Twente heeft hij voor de Twentse Ambassade het drankje “Ambassadeur” gemaakt. Dit ter viering van 5 jaar noeste Twente promotie en het steunen van Twents ondernemerschap. Ook “Ambassadeur” is bij ons te koop. https://www.distilleerderijhorstman.nl/
Thee van Bams
Thee uit Enschede. De vrouw achter Thee van Bams (Monique) is heel goed in het samenstellen van de thee om verrassende smaken te creëren. De testpotjes kunnen opengedraaid worden om te ruiken wat er in zit.
T Nije Eskes

Jam en Chutneys uit Beuningen. Ze gebruikt geen middelen op haar fruit. De Jam heeft als bijzonderheid dat ze hele vruchten gebruikt in de jam en die zie je goed terug in de potten. De chutneys zijn fantastisch bij allerlei gerechten. Bosbessen chutney is super met vis en de abrikozen dadel chutney is heel lekker met couscous.
Koelant kaas

Rauwmelkse kaas van Petra uit Beuningen. Kleinschalige boerderij met 12 koeien, maar ontzettend lekkere kaas. Het zijn ronde kaasjes van 500 gram. Perfect als geschenk.
Poelier Wolbert
Poelier Wolbert komt uit De Lutte en mensen komen van heinde en ver om hun producten te kopen. Wij hebben hun hardlopers in de winkel. De grillworst, de gehaktballen en de droge kippenworst. Al deze producten hebben prijzen gewonnen. De gehaktbal is makkelijk en lekker (ook koud te eten). De grillworst is heerlijk voor op brood of als borrehap. De droge kippenworst is bijzonder, want normaal word droge worst van varken gemaakt. Heeft echt een hele eigen smaak.
Veldhoeve Kip
Kip van Veldhoeve kip uit Albergen. Deze duurzame kip is gegarandeerd in alle schakels van de keten honderd procent antibiotica vrij! Ze geven hun kippen gezond en natuurlijk voer. Hun kippen mogen rustig opgroeien, ze krijgen geen groeibevorderaars. Ze hebben alle ruimte om te spelen en te scharrelen. En dat proef je. Want een blije kip, is een lekkere kip. Niet voor niets werd Veldhoeve Kip uitgeroepen als Smaakmaker 2018, voor het lekkerste streekproduct van de provincie Overijssel. Ze hebben daarnaast alles onder een dak, zowel de broerderij (waar de kuikens uitkomen) en de kippen zelf. De kippen worden direct na de slacht ingevroren waardoor de kip super vers is als deze ontdooit word. Het verhaal hierachter is dat Marc en Annet eerst een traditioneel pluimvee bedrijf hadden, maar ze konden het niet meer aanzien dat de kippen zo weinig ruimte hadden. Dus hebben ze het roer volledig omgegooid en zijn ze gaan kijken naar andere mogelijkheden. Dat is Veldhoeve Kip geworden.
Olde Keijzer

Bakkerij Olde Keizer by Frans is de enige ambachtelijke warme bakker
in Oldenzaal! Met meer dan 60 jaar is de bakkerij echt een begrip in
de omgeving. https://bakkerijoldekeizer.nl/