RTV Oost: Twentse Ambassade vindt onderkomen in Amsterdam en kan eindelijk van start

De Twentse Ambassade heeft een onderkomen gevonden in Amsterdam. In een bedrijfsverzamelgebouw van zes grachtenpanden huurt de ambassade verschillende ruimtes.

Eerdere pogingen om een pand te kopen zijn niet gelukt. Met de huur van een pand in de zogenoemde ‘Gouden Bocht’ aan de Herengracht kan de ambassade van start op een A-locatie.

Na zes jaar praten

Al zes jaar praten de Enschedeërs De Vries en Dieleman over een vooruitgeschoven Twentse post in Amsterdam. Met die ambassade willen ze als Twentse ondernemers contacten leggen met ondernemers in Amsterdam en de Randstad.

Dat mislukte doordat de koop van het beoogde pand, een klooster op de Wallen, op het laatste moment niet doorging. Als compromis organiseerden de initiatiefnemers van de Twentse Ambassade bijeenkomsten voor Twentse en Amsterdamse ondernemers op andere plekken in de stad. “Maar dat heeft niet goed uitgepakt. Er is ook behoefte aan andere ontmoetingsruimte of tijdelijke kantoorruimte”, aldus De Vries.

Zoveel Twentse banden

Hij is ervan overtuigd dat dit nu slaagt. “Er zijn zo ontzettend veel mensen in Amsterdam die iets met Twente hebben, er vandaan komen of er gestudeerd hebben.” Die mensen kunnen net als Twentse bedrijven lid van de ambassade worden en aanspraak maken op plekken, andere faciliteiten en symposia bijwonen.

Ook heeft De Vries inmiddels contacten met de Amerikaanse Kamer van Koophandel om Amerikaanse bedrijven via de Twentse Ambassade voor Twente te interesseren. “In een pril stadium nog.”

Bus met toeristen naar Twente

De Twentse Ambassade wil het belang van Twente onder de aandacht brengen bij ondernemers in Amsterdam. Tegelijkertijd wil het ook op toeristisch gebied fungeren als Twente Promotor. “Waarom zouden toeristen vier uur rondrijden, terwijl ze in twee uur in Twente zijn. Zo’n bustoer willen we ook mogelijk maken. Of een rondvaart door de grachten langs bedrijven die aan Twentse gelieerd zijn of met Twentse ondernemers.”

Lees het artikel en beluister het radiofragment met initiatiefnemer Danny de Vries op RTV Oost