De Ondernemer: Twentse Ambassade hoopt dat regio graantje mee kan pikken van toerisme in Amsterdam

AMSTERDAM – Het bordje Twentse Ambassade blinkt sinds kort aan de muur van het pand aan de Herengracht. Zes jaar al bestonden de plannen voor de Twentse Ambassade, maar nu is deze een feit. „Twente moet er gewoon bij zijn in Amsterdam”, vindt Danny de Vries van communicatiebureau Albers de Vries.

De volgende stap moet zijn dat de leden toestromen bij de Twentse Ambassade. Maar zit een Amsterdammer te wachten op een Twentse Ambassade? Waarom zou uitgerekend een Amsterdamse ondernemer lid worden? „Waarom niet? Wij zitten met ons bedrijf in Enschede en Amsterdam. Wat je hier merkt, is dat er in Amsterdam veel sympathie voor Twente leeft. Voor een groot deel komt dat doordat veel mensen hier een band met Twente hebben. Ze hebben er familie wonen of hebben er gestudeerd. Bij al die mensen die je spreekt zit de band en de verwantschap nog diep. Ook die mensen moet je zien te bereiken.”

Toeristen
De ambassade wil daarnaast toeristen uit Amsterdam lokken. „Deze stad krijgt jaarlijks 7 miljoen toeristen over de vloer. Stel dat de regio daar een procentje van meepikt. ’s Ochtends met de bus vanuit Amsterdam naar Twente en ’s avonds of later terug. Dat zou wat zijn.”

Economisch epicentrum
Waar het De Vries om gaat, is dat Amsterdam het economisch epicentrum is van Nederland. „Deze stad is gekkenwerk. Amsterdam is booming. Als Twente heb je daar bij te zijn. Het punt met mensen hier in Amsterdam is dat ze weten waar Groningen en Limburg liggen, maar dan houdt het wel op. Drenthe, Twente of de Achterhoek: ze hebben geen idee. Daarom denk ik: laat je hier zien als regio. Breng maar voor het voetlicht wat hier gebeurt aan bedrijvigheid. Ik zie het zo gebeuren dat we hier een Twentse innovatiecongres beleggen en het Amsterdamse ondernemers voorhouden dat dat allemaal toch maar kan in Twente.”

Veel mogelijkheden
Zakendoen, netwerken, pleasure en de promotie van Twente gaan hand in hand in het monumentale pand aan de Herengracht in de hoofdstad. In de zes aangesloten panden van bedrijfsveramelgebouw De Bary, thuisbasis in de hoofdstad voor tientallen grotere en kleinere ondernemingen, is veel mogelijk. „Er kan worden vergaderd, er zijn flexwerkplekken beschikbaar, er is ruimte voor symposia en we gaan netwerkborrels beleggen. Er kan prima geluncht en gedineerd worden met zakenrelaties. En je kunt hier natuurlijk zo een Twentediner houden, zoals nu al regelmatig gebeurt in Nieuwspoort, in Den Haag. Kijk naar de tuin”, zegt De Vries over de oase van rust achter het pand. „Die is van een bijna Twentse schoonheid en sfeer, waar je prachtige dingen mee kunt doen.”

Lees het artikel op De Ondernemer