Twentse kunst en Robotica onder de aandacht bij ruim 800.000 mensen uit binnen- en buitenland

Twente met interactief lichtkunstwerk onderdeel Amsterdam Light Festival

Op initiatief van de Twentse Ambassade Amsterdam & Almelo Promotie doen de Almelose kunstenaar Randy Van Lingen en hoogleraar sociale robotica Vanessa Evers (Universiteit Twente) dit jaar mee met het Amsterdam Light Festival. Het festival in Amsterdam wordt voor de vijfde keer gehouden, trekt ruim 800.000 bezoekers uit binnen- en buitenland en is buitengewoon geschikt om kunst en wetenschap uit Twente met elkaar te verbinden en te promoten. Doel is om na het festival het kunstwerk een definitieve plek in Almelo te geven.

Geïnspireerd door robotica hebben de kunstenaar en de hoogleraar met haar studententeam van het Designlab, de handen ineen geslagen en maken zij samen een interactief kunstwerk. In het kunstwerk komen de wereld van de natuur en robotica samen in de stad. In de golfachtige sculptuur reageren handkusjes, licht en kleuren op het voorbijgaande publiek. Het werk heeft de naam ‘From Twente with Love’ meegekregen. Het kunstwerk heeft een breedte 4000mm, een hoogte 5000mm en een diepte van 3000mm. Met dit kunstwerk willen de makers laten zien hoe bepaalde groepen zich gedragen, als er iets gebeurt. Het gaat om hoe robots bewegen en interactief met mensen omgaan.

Randy van Lingen
Als professioneel freelance kunstenaar is Randy van Lingen in 1990 begonnen en werkt hij aan zijn vrije schilderijen en objecten. Waarbij elke dimensie en materiaalsoort voor hem de uitdaging vormt om te komen tot een nieuwe manier om dingen te creëren. Hij verstaat de kunst om een fabelachtige schildertechniek te combineren met een tomeloze fantasie. De geboren en getogen Almeloër tekende en schilderde als kind al. Hij is begonnen met illustreren, heeft veel voor Walt Disney gedaan en is daarna meer de kunstrichting op gegaan. Op verschillende locaties in heel Nederland exposeert hij. Zelf zijn werk omschrijven vind hij lastig en is hij meer iemand van de beelden. Anderen zeggen over hem dat hij magisch surrealistisch is.

Vanessa Evers
Volgens Vanessa Evers is robot opvoeden lastig, want je moet hem zo programmeren dat hij menselijk gedrag herkent en daar naar handelt. Volgens Evers is het dan ook de vraag niet meer óf het sociaal wenselijk is dat robots ons terzijde staan, maar hoe we algemene wetmatigheden van menselijk gedrag kunnen vormgeven in een werkbare interactie tussen mens en robot. Evers is werkzaam bij de vakgroep Human Media Interaction van onderzoeksinstituut CTIT en is initiatiefnemer van het DesignLab op de campus. In haar onderzoek houdt ze zich bezig met de interactie tussen autonome apparaten zoals robots en de mens en met de culturele aspecten van de interactie tussen mensen en computers. Ze behoort tot de 50 meest inspirerende Europese vrouwen die zich bezighouden met technologie.

Twente promotie
Het is de tweede keer dat Twente zich tijdens het Amsterdam Light Festival presenteert. Vorig jaar bracht de Twentse Ambassade Amsterdam de Twentse kunstenares Bianca Leusink en wetenschapper Dave Blank samen. Zij maakten een kunstwerk genaamd ‘Bucky Ball’ om Twente en nanotechnologie te promoten. Na twee maanden in de gracht van de Herengracht te hebben gelegen, acht maanden centrum Enschede (Saxion), heeft dit kunstwerk nu een definitieve plek in Enschede bij de ingang van het zogenoemde innovatiepad (Kennispark Twente) gekregen.

Jaarlijks zet het Amsterdam Light Festival de Amsterdamse binnenstad en de grachten in de schijnwerpers. Het festival bestaat uit twee onderdelen: de vaarroute is geopend van 1 december tot 22 januari, de looproute is geopend van 15 december tot 18 januari. Het Twentse kunstwerk zal op 15 december officieel geopend worden en is onderdeel van de looproute, maar zal ook vanaf het water te bewonderen zijn. Het lichtkunstwerk is mogelijk gemaakt door Almelo Promotie, het Almelose bedrijfsleven, een aantal fondsen en de Twentse Ambassade Amsterdam. Meer informatie op: www.twentseambassade.nl.