Innovatieve windversneller blaast traditionele windmolen omver

Twentse Ambassade betrokken bij Amerikaanse innovatie. Sheerwind wordt in Spijkenisse geperfectioneerd.

Een windmolen zonder wieken. Geen mast van 120, 180 of zelfs 300 meter. Geen slagschaduw, nagenoeg geruisloos en volledig passend te maken in het landschap. Een nieuw soort windmolen maakt zijn opwachting: de windversneller. De windversneller levert niet alleen meer energie dan reguliere turbines, maar kan ook midden in steden worden gebruikt. De Amerikaanse uitvinding van het bedrijf Sheerwind, wordt momenteel in de regio Rotterdam bij NedPowerSWH verbeterd en getest. Bijna klaar om de rest van Nederland te veroveren…

Licentiehouder van deze nieuwe technologie, NedPowerSWH, is een nieuwe speler op het gebied van duurzame energieproductie. NedPowerSWH is een unieke samenwerking aangegaan met het bedrijf SPIE. “We zitten volop in de testfase, dus ik wil benadrukken dat deze techniek zich nog moet bewijzen. De windversneller is nog in ontwikkeling”, zegt Manager Sales & Business Development Ard van Toledo van SPIE. “Maar op basis van onze technische expertise, verwachten wij dat het systeem gaat doen wat het belooft.”

Beide bedrijven willen de windversnellers gaan bouwen en daarbij samenwerken met lokale bedrijven en organisaties uit het hele land. Zo is er bijvoorbeeld speciaal voor dit project in Oost-Nederland, samen met de Twentse Ambassade Amsterdam / Rotterdam, de businessclub Friends@Work opgericht. “Het is een businessclub waarin de leden met elkaar deze windversneller, maar ook andere (innovatieve) projecten, gaan realiseren”, aldus bestuurslid Kirsten Westerhof van Friends@Work. “Een nieuw concept waarbij je met elkaar leuke activiteiten gaat ondernemen, maar ook samen gaat werken aan bijzondere projecten.”

De windversneller (Invelox) maakt gebruik van het zogenoemde venturi-principe. “Bij deze stromingen ontstaat een verhoogde snelheid in een vernauwde diameter van een buis. Buiten zijn geen draaiende of bewegende delen te zien of te horen. Kleine draaiende turbine(s) staan binnen, uit het zicht. Dus geen slagschaduw”, stelt Van Toledo. “Buiten is alleen een bouwsel of buizenstelsel zichtbaar dat alle mogelijke vormen kan hebben.” Ofwel: architectonische mogelijkheden om horizon-vervuiling te voorkomen. Het systeem kan op een gebouw geplaatst worden, zoals momenteel in Spijkenisse het geval is. Hier wordt de eerste windversneller van Nederland op een dak van een gebouw getest.

“Maar de windversneller kan ook op een mooie manier geïntegreerd worden in het gebouw of opgaan in de omgeving”, zegt directeur Danny de Vries van de Twentse Ambassade. “De windversneller werkt al bij lage windsnelheid, dus is het mogelijk om midden in de stad windenergie op te wekken. En in gebieden waar windmolens nu niet neergezet morgen worden, bijvoorbeeld in het Nationaal Landschap Noordoost-Twente, is de windversneller dus een uitkomst. Zo kunnen we wel profiteren van windenergie, maar vervuilen we het mooie Twentse coulissen-landschap niet.”

De Invelox – de naam is afgeleid van increased velocity (vergrote snelheid) – wekt dus op geheel andere wijze energie uit wind op dan we gewend zijn van de standaard windturbines. Een ander voordelig aspect is het onderhoud van dit apparaat. Niemand die hoog in een windmolen moet klimmen of een windmolen die een dag stil staat. Bij de windversneller hoeft alleen het middenstuk eruit gehaald te worden, en het andere middenstuk kan er weer in geplaatst worden. Via een vrachtwagen het defecte middenstuk makkelijk afvoeren voor reparatie. Dit scheelt tijd, mankracht en energie. De kracht van een windversneller is dat 24-uur per dag dezelfde wind aangevoerd kan worden.

Volgens De Vries zijn de reacties ook in Twente positief. “Er is veel interesse van lokale overheden voor het nieuwe systeem. In Nederland kunnen windmolens op flink wat weerstand rekenen. Maar als Nederland haar doelstelling van 14% duurzame energievoorziening in 2020 wil halen, moet er flink tempo gemaakt worden met duurzame energie. Dit systeem biedt daarvoor de oplossing. Bovendien bespaart dit systeem veel ruimte die nu door traditionele windmolens wel ingenomen wordt. Een ander voordeel van dit systeem is dat vogels geen last hebben van de turbines omdat die van de buitenwereld zijn afgesloten. Ondanks het feit dat de techniek zich nog moet bewijzen en er nog volop getest wordt, heb ik er dan ook alle vertrouwen in dat de innovatieve windversneller de traditionele windmolen straks omver zal gaan blazen.”